Taxi-app Uber wordt ervan beschuldigd bedrijfsgeheimen te hebben gestolen. Ondernemer Kevin Halpern zegt dat hij de technologie achter de app heeft ontwikkeld.

Halpern heeft naar eigen zeggen in 2002 het bedrijf Celluride Wireless opgericht, dat mobiele technologie gebruikte om passagiers te koppelen aan chauffeurs, meldt Cnet

De ondernemer zegt begin 2006 zijn bedrijfsgeheimen te hebben gedeeld met Uber-medeoprichter Travis Kalanick. Die zou de technologie vervolgens zelf hebben gebruikt om Uber op te richten, zonder Halpern daarbij te betrekken.

Een woordvoerdster van Uber stelt dat de beweringen nergens op zijn gebaseerd. "We zullen ons er krachtig tegen verdedigen."

Naast het bedrijf zelf, dient Halpern ook klachten in tegen oprichters Travis Kalanick en Garrett Camp, alsmede Ubers vroege investeerders: Benchmark Capital, Founder Collective en First Round Capital.

Het is niet de eerste keer dat Halpern een dergelijke klacht indient tegen een bedrijf. In 2009 startte hij een zaak tegen ondernemer Anu Skukla. Volgens Halpern was hij medeoprichter van een bedrijf dat Shukla had opgericht. De zaak werd in 2014 verworpen. 

50 miljard

Uber werd in 2009 opgericht, en is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest waardevolle startups. Momenteel wordt het bedrijf gewaardeerd op 41,2 miljard dollar.

Er doen berichten de ronde dat Uber momenteel opnieuw geld probeert op te halen op een waardering van ruim 50 miljard dollar. Als dat klopt, zou Uber de meest waardevolle startup ooit zijn.