AMSTERDAM - Philips-onderzoekers hebben een nieuwe techniek uitgevonden om beeldschermen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, televisies en computers te maken.

Deze techniek maakt het mogelijk beeldschermen aan te brengen op allelei materialen zoals plastic, stenen muren maar ook op kleding. Dit heeft het electronicaconcern maandagavond bekendgemaakt.

De volgens een Philips-woordvoerder "wetenschappelijke doorbraak staat beschreven in het jongste nummer van het Britse wetenschapstijdschrift Nature

Het artikel is geschreven door aan het elektronicaconcern verbonden wetenschappers. De beeldschermen worden gemaakt door vloeibare kristallen in een laag aan te brengen op een ondergrond. Dat gebeurt op een manier die lijkt op verven.

De techniek, waarop Philips patent heeft aangevraagd, moet nog verder worden ontwikkeld. Het elektronicaconcern denkt dat deze techniek uiteindelijk dunnere en goedkopere beeldschermen oplevert.

Bovendien zijn de 'design-mogelijkheden' veel groter dan bij de traditionele fabricage van beeldschermen. Volgens de woordvoerder valt nog niet te zeggen wanneer Philips 'de geverfde beeldschermen' echt op de markt kan brengen.