Google zou meer openheid moeten geven over hoe het omgaat met verzoeken om pagina's uit zijn zoekresultaten te verwijderen. Dat stelt een groep van tachtig academici en onderzoekers in een open brief aan de zoekmachine.

Door meer informatie verschaffen over het aantal en de aard van de verwijderverzoeken zou Google het publieke debat over privacy en data vooruit helpen, aldus de wetenschappers in in hun brief.

Mensen zouden moeten kunnen achterhalen hoe digitale platformen hun grote macht over beschikbare informatie uitoefenen, aldus de brief. 

"Op een aantal anekdotes na weten we zeer weinig over wat voor en hoeveel informatie wordt verwijderd uit de zoekresultaten, welke bronnen worden weggehaald en op welke schaal, wat voor verzoeken worden afgewezen en wat Googles richtlijnen zijn bij het bepalen van de balans tussen privacy en vrijheid van meningsuiting", aldus de wetenschappers.

De wetenschappers stellen voor dat Google informatie publiceert over wat voor soort informatie wordt verwijderd en welke informatie niet. Ook willen ze gedetaileerdere informatie hebben per land.

Google zegt de ideeën te zullen overwegen, en benadrukt dat het statistieken bijhoudt in zijn zogenoemde Tranparency Report

Vergeetrecht

In Europa geldt sinds mei vorig jaar het recht om vergeten te worden. Dat betekent dat zoekmachines als Google pagina’s die onterecht belastend of achterhaald zijn moet verwijderen uit zijn zoekmachine als de persoon in kwestie daarom vraagt.

Deze pagina’s verdwijnen niet van het internet, maar worden alleen niet meer via Google gevonden. Het bedrijf mag verzoeken ook weigeren als er geen goede grond is voor het verwijderen. Het bedrijf heeft sindsdien ruim 255.000 verzoeken binnengekregen. 41,3 procent van die verzoeken werd ingewilligd.