Europol-topman Rob Wainwright wil dat er regels komen tegen sterke encryptie. Doordat data steeds beter versleuteld wordt, zouden criminelen steeds beter hun praktijken kunnen verhullen.

Dat zegt de directeur van het Europese politiesamenwerkingsverband woensdag in actualiteitenprogramma EenVandaag. "Het feit dat dit soort misdadigers zichzelf op zo'n sterke manier kunnen beschermen, anoniem kunnen blijven en hun communicatie kunnen verhullen is een echt probleem voor ons."

Nu is het alleen mogelijk om versleutelde bestanden te openen wanneer verdachten meewerken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt momenteel wel aan een nieuwe wet waarin onder meer een zogenoemd decryptiebevel is opgenomen.

Daarmee zouden verdachten in kinderporno- en terrorismezaken drie jaar cel riskeren als zij de wachtwoorden niet overhandigen. Het Openbaar Ministerie zegt overigens geen voorstander van zo'n wet te zijn. 

Wainwright is niet de eerste die een dergelijke maatregel oppert. De Britse premier David Cameron zei begin dit jaar al dat hij het gebruik van versleutelde berichtenapps wil kunnen verbieden. Dat voorstel kon direct rekenen op felle kritiek van diverse privacygroepen.