Oekraïners hebben Facebook-oprichter Mark Zuckerberg massaal om hulp gevraagd. Volgens hen probeert Rusland pro-Oekraïense meldingen op Facebook te laten verwijderen door de berichten aan te vinken als spam. 

Onder de actievoerders bevindt zich ook de president van Oekraïne, Petro Porosjenko. Hij heeft Zuckerberg gevraagd een speciaal kantoor op te richten om de valse meldingen te behandelen.

Zuckerberg houdt op 14 mei een zogenoemde 'Townhall Q&A', een vraag- en antwoordgesprek tussen hem en Facebook-gebruikers. Oekraïners maken massaal gebruik van die mogelijkheid om het probleem aan te kaarten.

"Zet een aparte administratie op voor het Oekraïense deel, blokkeer meldingen uit Rusland of let extra op in het geval van Oekraïense bloggers. Help ons op de een of andere manier!", aldus de meest populaire reactie, met inmiddels ruim 41.000 likes.

In de afgelopen weken zijn er meerdere posts van prominente Oekraïners verwijderd. Zo werd een satirisch bericht van dichter  Andriy Bondar weggehaald. Ook een bericht van de Russische journalist Sergei Parkhomenko, waarin hij Rusland beschuldigde van het neerhalen van vlucht MH17, werd weggehaald. Facebook liet later weten dat dat een fout was.