Door een technische storing bij internetknooppunt AMS-IX in Amsterdam kampten grote delen van Nederland woensdagmiddag met internetproblemen. De storing is sinds 13.15 uur verholpen en de problemen zouden stapsgewijs moeten verdwijnen.

Dat laat AMS-IX tegenover NU.nl weten. Het internetknooppunt is een van de belangrijkste ter wereld.

Rond 12.00 uur begonnen de problemen na onderhoud aan het internetknooppunt. Door een fout kon het verkeer dat via AMS-IX gaat problemen ondervinden. Als gevolg daarvan waren tal van sites en diensten onbereikbaar.

Herstel

"Inmiddels is het probleem hersteld, maar het kan zijn dat sommige partijen hun sessies weer opnieuw moeten opzetten waardoor sommige websites nog niet bereikbaar zijn", aldus de woordvoerder. Hoe lang de problemen nog kunnen aanhouden is onbekend. Ook het betalingsverkeer heeft last van de storing. 

Uit een grafiek van AMS-IX leek het internetverkeer even helemaal weg te zijn gevallen. Dat klopt volgens de woordvoerder niet. De grafiek werd niet meer geüpdatet omdat het systeem het te druk had het verkeer op te vangen.

AMS-IX maakt gebruik van elf datacenters op verschillende locaties om nog grotere problemen te voorkomen.

Niet al het internetverkeer in Nederland gaat over het knooppunt AMX-IX. Er zijn andere knooppunten zoals NL-IX die niet kampen met problemen. Een dergelijke grote storing doet zich zelden voor.