Facebook start vandaag met de functie 'Instant Articles', waarbij nieuwssites hun artikelen op de servers van Facebook publiceren.

De nieuwe functie moet het uiterlijk en vooral de laadtijd van artikelen op het sociale netwerk verbeteren, meldt Facebook.

Instant Articles is een functie die nieuwssites de mogelijkheid geeft hun artikelen binnen een vormgeving van Facebook op de servers van Facebook te publiceren. Bekijken gebruikers zo'n artikel, is het direct leesbaar op Facebook en hoeft dus niet te worden doorverwezen naar de pagina van de nieuwssite zelf.

Nu is de gemiddelde wachttijd voor een artikel via mobiel internet zo’n acht seconden volgens Facebook. Door de artikelen zowel op de servers van Facebook te plaatsen, als ook een vormgeving van Facebook te gebruiken, laden artikelen veel sneller.

Net als foto's en video's op Facebook worden ook Instant Articles in de achtergrond geladen als gebruikers er alleen al naartoe scrollen. De artikelen bieden een vormgeving die door Facebook is ontworpen, met veel ruimte voor beeld en video, en ook het merk van het publicerende medium.

Inkomsten

Deelnemende uitgevers houden 100 procent van de inkomsten over artikelen die via de functie worden gepubliceerd, en ook alle bezoekcijfers komen de nieuwssites toe. De artikelen worden automatisch omgezet naar de vormgeving en de servers van Facebook na publicatie op de eigen nieuwssites.

Momenteel gebruiken sites als die van The New York Times, The Guardian, Buzzfeed en BBC News de nieuwe functie. De deelnemende bedrijven noemen hun groeiend verkeer afkomstig uit Facebook als reden om aan de functie deel te nemen.

De rechten van de artikelen blijven bij de uitgever van de site liggen, en vooralsnog lijkt de nieuwe functie nieuwssites niet te belemmeren in hun journalistieke vrijheid. De functie werkt eerst op de iPhone-versie van Facebook, en wordt daarna breder uitgerold naar onder meer Android.