De Duitse inlichtingendienst BND levert zijn Amerikaanse evenknie NSA maandelijks tot 1,3 miljard metadata van onder meer telefoongesprekken en mailverkeer. 

De hoeveelheid geleverde data is vele malen groter dan tot nog toe bekend was, schrijft de Duitse krant Die Zeit dinsdag.

Het dagblad heeft inzage gehad in BND-papieren waaruit de aantallen zouden stammen. NSA-klokkenluider Edward Snowden onthulde eerder al dat de BND maandelijks ongeveer 500 miljoen metadata doorspeelde aan de NSA, maar dat aantal had alleen betrekking op de maand december 2012.

Dagelijks verzamelt en slaat de BND circa 220 miljoen metadata op, meldde Die Zeit al in februari. Niet alles daarvan gaat naar de Amerikanen. Gegevens van Duitsers worden eruit gefilterd.

Controverse

De BND raakte eerder dit jaar ook al in opspraak omdat het de NSA hielp met het bespioneren van bijvoorbeeld functionarissen van de Franse regering en van de Europese Unie. Mensen, overheidsinstanties en bedrijven werden daarbij afgeluisterd.

Dinsdag werden op Wikileaks ook ruim 1.300 overheidsdocumenten gepubliceerd met daarin transcripten van zittingen van de aparte commissie die binnen de BND is opgericht om de samenwerking met de NSA te controleren.

Het gaat grotendeels om documentatie die al openbaar was in te zien, maar een klein gedeelte was voorheen geheim. De documenten hebben betrekking op de periode van mei 2014 tot februari van dit jaar.