Meer dan driekwart van de Nederlanders (77 procent) vindt het terecht dat de politie extra bevoegdheden krijgt voor het terughacken van verdachte computers.

Dat meldt IT-bedrijf Capgemini dinsdag op basis van onderzoek, uitgevoerd door TNS NIPO onder 531 personen.

Die aanvullende bevoegdheden zijn vastgelegd in het wetsvoorstel computercriminaliteit III, dat nog wel door de Tweede en de Eerste Kamer moet. 

Het zonder verdenking meekijken van de politie op de computers van burgers kan op minder steun rekenen: 63 procent van de respondenten keurt het meekijken van de overheid ten behoeve van veiligheid af.

Veilige dataopslag

Uit het onderzoek blijkt daarnaast dat er verdeeldheid heerst over de veiligheid van persoonlijke data die door de overheid wordt bewaard. 43 procent vindt dat de overheid er veilig mee omgaat, tegenover 56 procent die daar matig of helemaal niet van overtuigd is.

De respondenten hebben het meeste vertrouwen in de Belastingdienst en DigiD wat betreft veilige omgang met data. Die worden door 57 procent van hen als veilig beschouwd, tegenover 51 procent voor ziekenhuizen, 50 procent voor banken, 9 procent voor Google en 8 procent voor webshops. 

De Nederlander vindt het verder belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in het kennisniveau van de overheid en politie op het gebied van cyberveiligheid. 89 procent van de respondenten vindt dit een goed idee. 81 procent gaf aan de overheid te willen helpen via social media om het land veiliger te maken.