Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tot zeven jaar celstraf geëist tegen drie mannen die worden verdacht van internationale drugs- en wapenhandel via online zwarte markten Silk Road en Blackmarket Reloaded.

De aanklager deed dat maandag voor het gerechtshof in Arnhem.

De verdachten zijn een 31-jarige man uit Enschede, een 47-jarige man uit Woerden en een 22-jarige man uit Duitsland. De drie behoorden tot een groep van in totaal zes verdachten. Deze drie gingen na hun veroordeling door de rechtbank (straffen tot zes jaar) in hoger beroep.

In februari 2013 startte onder de naam Commodore een strafrechtelijk onderzoek naar drugshandel op internet. Dat gebeurde onder meer via marktplaatsen als Blackmarket Reloaded (BMR) en Silk Road. Uit het onderzoek bleek dat er op professionele wijze een grote verscheidenheid aan verdovende middelen en andere verboden goederen, zoals vuurwapens, werd aangeboden door verschillende verkopers.

Undercover aankopen

De verdachten maakten volgens het OM gebruik van zogenoemde Tor-netwerken. Daardoor konden ze in anonimiteit hun criminele handel drijven.

Een van de vermoedelijke verkopers op de website Blackmarket Reloaded was de man uit Woerden. Hij wordt ervan verdacht dat hij cocaïne, heroïne, amfetamine, XTC-pillen en hasj heeft aangeboden op de illegale marktplaatsen.

In een undercoveractie heeft een politieagent online contact gelegd met de verdachte en een vertrouwensband opgebouwd. Dit leidde tot een persoonlijke ontmoeting, waardoor zijn identiteit kon worden achterhaald.

Om vast te stellen dat hij inderdaad drugs verkocht, deed de politie een aantal pseudokopen. Ook onderhandelde een undercoveragent online over te kopen wapens en munitie. 

De verdachte uit Woerden wordt verder nog beschuldigd van een poging tot het uitlokken van moord. Hij vroeg een undercover agent iemand te vermoorden en deed hiervoor een aanbetaling.