Boete en huis uit na onderverhuur sociale huurwoning via Airbnb

Een huurder van een woning in Amsterdam staat op straat omdat hij zijn huis heeft onderverhuurd via Airbnb. Ook moet hij een boete van 7.500 euro betalen en de door Rappange Makelaardij gemaakte onderzoekskosten van 10.000 euro.

Dat heeft de kantonrechter in de hoofdstad maandag bepaald.

Rappange spande de zaak aan omdat onderverhuur van de sociale huurwoning niet is toegestaan. Bovendien klaagden omwonenden over overlast die de Airbnb-gasten veroorzaakten.

Volgens advocaat Floris Havelaar van Van Diepen Van der Kroef Advocaten wees onderzoek uit dat de woning zeker 130 dagen is onderverhuurd. Dit kon onder meer worden aangetoond aan de hand van beoordelingen die gasten achterlieten op de website van Airbnb, waar particulieren hun woning tijdelijk te huur aanbieden.

De veroordeelde huurder moet binnen twee weken zijn huis uit. Het advocatenkantoor doet momenteel onderzoek naar meer vergelijkbare zaken. Hoeveel er nog voor de rechter komen, hangt volgens Havelaar af van de huurders.

"Als ze eieren voor hun geld kiezen en uit zichzelf de woning verlaten, kan de woning opnieuw worden verhuurd aan iemand die zich wel netjes aan het contract houdt."

Lees meer over:
Tip de redactie