Rijke, veelal gescheiden Europeanen lopen op datingwebsites een steeds groter risico om het doelwit te worden van oplichtersbendes.

Dat stelt Alan Woodward, die Europol adviseert over cybercrime, tegenover Newsweek.

Volgens hem worden vooral gescheiden mannen en vrouwen van middelbare leeftijd benaderd, met name op Duitse, Franse en Engelse datingsites. 

Het gaat daarbij veelal om Zuid- of Oost-Europese criminelen die nepaccounts opzetten en bijvoorbeeld beweren soldaten of verpleegsters op afgelegen locaties te zijn, aldus Woodward. Zo kunnen zij verantwoorden dat ze niet regelmatig contact opnemen.

Geld ontfutselen

Nadat contact is gelegd met een potentieel slachtoffer, proberen zij hem of haar geld afhandig te maken. Het bedrag is zogenaamd nodig voor het betalen van medische kosten of voor een begrafenis.

Woodward stelt dat er ook handel bestaat in lijsten van personen die eerder in dergelijke oplichtingspraktijken zijn getrapt. Deze zouden door bendes opgesteld worden en vervolgens worden doorverkocht.

De precieze omvang van het probleem is volgens Europols financieel directeur Igor Angelini lastig in te schatten, omdat veel slachtoffers hier wegens schaamte geen melding van maken.

Eerder dit jaar wijdde het tv-programma Opsporing Verzocht nog een uitzending aan oplichting in Nederland via dating-apps zoals Tinder.