Facebook test een nieuwe zoekmachine die via het sociale netwerk gedeelde artikelen doorzoekt.

Dat meldt Techcrunch en is inmiddels ook door Facebook bevestigd.

Gebruikers kunnen hiermee eenvoudig eerder gedeelde artikelen opzoeken en die vervolgens zelf delen met hun vrienden.

De nieuwe functie dook op in de iOS-app van het sociale netwerk, waarin sommige Amerikaanse gebruikers sinds kort een 'voeg een link'-knop te zien krijgen. 

Door een of meerdere trefwoorden in te typen, krijgen zij een lijst aan artikelen door derden te zien die gerelateerd zijn aan de zoektermen. De zoekmachine lijkt zich op basis van de test te beperken tot artikelen die al eens eerder op het sociale netwerk zijn geplaatst.

De positie van een zoekresultaat is volgens Techcrunch afhankelijk van hoe vaak het artikel gedeeld is vergeleken met andere artikelen.

Gebruikers vasthouden

Facebook gaf verder niet aan waarom het de zoekfunctie voor gedeelde artikelen onlangs is gaan testen. De zoekmachine sluit wel aan op eerdere geruchten dat Facebook gesprekken voert met grote media om nieuwsartikelen van die partij direct op Facebook te gaan plaatsen, in plaats van als links naar de sites van derden.

Op die manier kan het sociale netwerk gebruikers zoveel mogelijk op het platform houden, in plaats van dat zij naar sites van de nieuwspartijen gestuurd worden. Facebook zou daarbij in bepaalde gevallen zelfs bereid zijn om de partners 100 procent van de advertentieopbrengsten te laten houden.  

Eerder introduceerde Facebook al een manier voor gebruikers om artikelen helemaal op Facebook te lezen. Ook dat moet ervoor zorgen dat zij op het sociale netwerk blijven.

Facebook belooft dat het binnenkort met meer details komt over de nieuwe zoekfunctie.