Europa en de VS zouden dichter dan ooit bij een overeenkomst zijn over de bescherming van privacy van burgers wanneer data in het oog van de veiligheid wordt gedeeld.

Dat zeggen drie bronnen tegen Reuters.

Europa en de VS overleggen al sinds 2011 over een overkoepelend akkoord dat de privacy van burgers waarborgt wanneer veiligheidsdiensten data met elkaar delen.

Die gesprekken lopen steeds vertraging op omdat Europese burgers nog niet dezelfde rechten genieten als Amerikanen.

Aanklagen

Zo is het voor Amerikanen die niet in Europa wonen toch mogelijk om naar een Europese rechter te stappen als hun privacy door internationale datadeling is geschonden. Een Europeaan die niet in de VS woont, kan in eenzelfde geval echter niet naar de Amerikaanse rechter stappen.

De EU eist een gelijke behandeling voor Europese burgers, en wil dat zwart op wit zien voordat de overeenkomst met de VS wordt getekend. Dankzij een nieuw Amerikaans wetsvoorstel lijkt dat dichterbij dan ooit.

In maart van dit jaar is in de VS een wetsvoorstel ingediend dat het voor inwoners van VS-bondgenoten mogelijk maakt in de VS rechtszaken over hun data-privacy aan te spannen.

Betrekkingen

"Het eind is in zicht", aldus een bron van Reuters. De bron wijst er wel op dat het Amerikaans congres de wet eerst nog moet goedkeuren. Toch zouden de VS en de EU tijdens een bijeenkomst op 2 en 3 juni alvast vooruitlopen op die goedkeuring. Dat zou betekenen dat andere grote bezwaren tussen de VS en de EU zijn overwonnen.

Een geslaagde overeenkomst zou volgens bronnen een stap in de goede richting zijn in het verbeteren van de betrekkingen tussen de VS en Europa op het gebied van data-privacy. Die liepen onder meer door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden een deuk op.