Hoewel Apple een kruistocht tegen volledig gratis muziekstreamingdiensten zou zijn begonnen, zou de muziekdienst van het Amerikaanse merk wel een beperkt gratis aanbod krijgen.

Dat melden bronnen tegenover Recode.

De nieuwe muziekdienst van Apple, die volgens geruchten in juni zal worden onthuld, zou grotendeels tegen betaling werken. Een volledig gratis versie zoals bijvoorbeeld Spotify biedt zou de muziekdienst van Apple niet krijgen, toch zouden gebruikers toch deels gratis kunnen luisteren.

Ten eerste zouden muzikanten zelf gratis muziek naar de streamingdienst van Apple kunnen uploaden. Dat aanbod zou als voorproefje gelden voor wat gebruikers krijgen wanneer ze zich abonneren. De bronnen omschrijven het gratis aanbod als gelijk aan Soundcloud, een site waar iedereen gratis muziek naar kan uploaden en delen.

iTunes Radio

Daarnaast zou iTunes Radio in veranderde vorm blijven bestaan. Bij die streamingdienst kunnen gebruikers niet zoeken op album of nummer, maar is er keuze tussen een aantal digitale zenders met geprogrammeerd aanbod.

Dat aanbod wordt nu nog grotendeels computergestuurd bepaald, maar zal bij de nieuwe streamingdienst door mensen worden ingevuld.

Eerder dit jaar ging bekende BBC Radio 1-dj Zane Lowe bijvoorbeeld bij Apple aan de slag. Hij zou onder meer het aanbod van iTunes Radio gaan bepalen. Het aanbod zou per regio verschillen, en overal met de hand worden samengesteld.

Niet helemaal gratis

Ook zou Apple een gratis probeermaand of maanden aanbieden, afhankelijk van de nog lopende onderhandelingen met muzieklabels. Toch zou het bedrijf het leeuwendeel van zijn streamingdienst nadrukkelijk niet gratis willen aanbieden.

Apple zou muzieklabels in onderhandelingen onder druk zetten te stoppen met een volledig gratis aanbod. Volgens Apple leveren de advertenties die nu bij gratis streamingdiensten te horen zijn niet genoeg op. Ook zou het onvoldoende aanzetten tot het nemen van een abonnement.