Het Zweedse technologiebedrijf Ericsson sleept Apple voor de rechter in drie Europese landen waaronder Nederland. 

De Amerikaanse fabrikant van smartphones, tablets en andere consumentenelektronica zou gebruik maken van gepatenteerde technologie zonder daarvoor te betalen.

Bestuurder Kasim Alfalahi, bij Ericsson verantwoordelijk voor de bewaking van intellectueel eigendom, heeft dat vrijdag laten weten aan persbureau Bloomberg. Hij sprak van ''een zeer ernstige zaak, ongeacht om welk bedrijf het gaat.'' Behalve in Nederland zijn rechtszaken begonnen in Duitsland en Groot-Brittannië.

Ericsson, dat zelf met name netwerkapparatuur maakt, heeft patent op veel basistechnologieën die worden toegepast in mobiele telefoons. Dat betekent dat alle fabrikanten van smartphones het bedrijf moeten betalen voor het gebruik daarvan.

Overeenkomst

Apple betaalde Ericsson altijd royalty's, maar na afloop van de overeenkomst in januari slaagden de bedrijven er niet in nieuwe voorwaarden overeen te komen. Daarna begonnen Ericsson en Apple elkaar in diverse landen aan te klagen. De vraag die centraal staat is of Ericsson voor zijn belangrijke patenten wel een eerlijke vergoeding vraagt.

Zonder deze belangrijke patenten kunnen veel bedrijven hun producten niet maken en dus is Ericsson volgens de wet verplicht op een eerlijke en redelijke manier te onderhandelen. Er lopen al diverse rechtszaken in de Verenigde Staten.