Het massaal verzamelen van telefoongegevens over inwoners van de Verenigde Staten is illegaal.

Dat heeft het Amerikaans Hof van beroep donderdag geoordeeld. De rechtszaak is aangespannen door de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union.

De NSA verzamelt zogenoemde 'metadata' over telefoongesprekken, zoals de betrokken telefoonnummers, duur en gesprekslocatie, en slaat die gegevens op zijn eigen servers op om de informatie doorzoekbaar te maken.

Volgens het Hof valt het massaal verzamelen van deze metadata niet onder de Patriot Act. Deze wet geeft de Amerikaanse overheid het recht om informatie op te vragen met het oog op terrorismebestrijding.

Volgens het Hof biedt de tekst uit de Patriot Act geen grond voor het massaal verzamelen van metadata van telefoongesprekken.

Patriot Act

De uitspraak van het Hof komt op een belangrijk moment. De Patriot Act verloopt volgende maand, en het Amerikaans Congres discussieert over de mogelijkheden om de wet te vernieuwen, aan te passen of te laten verdwijnen.

Ondanks dat het Hof de praktijken van de NSA illegaal heeft verklaard, oordeelt het niet dat de Amerikaanse geheime dienst ook moet stoppen met de massaverzameling. Volgens het Hof forceert het verlopen van de Patriot Act al de actie die benodigd is.

Mocht het Congres een andere vorm van metadataverzameling invoeren, kan het privacyvraagstuk opnieuw door het Hof worden bekeken.

Onderscheppen

In Amerika ontstond grote ophef over de verzameling van gegevens bij Amerikaanse providers, omdat het doel van de NSA eigenlijk is om buitenlandse communicatie te onderscheppen. Ondanks de onthullingen van Edward Snowden is de verzameling echter doorgezet.

Uit documenten van Snowden bleek eerder dat een vergelijkbaar spionageprogramma dat e-mailgegevens van Amerikanen verzamelde, werd geschrapt.

Google voor spraak

Uit eerder gelekte documenten blijkt dat de NSA al jaren werkt aan een complex systeem voor het omzetten van spraak naar tekst. Dat systeem is inmiddels zo intelligent dat het zelfstandig op grote schaal gesprekken kan afluisteren, op zoek naar verdachte woorden, zinnen of combinaties daarvan.

De NSA zou stemcommunicatie kunnen verzamelen via reguliere telefoonlijnen, mobiele verbindingen en voIP-gesprekken via internet. Door het verzamelde materiaal eerst om te zetten naar tekst en vervolgens door het zelflerend systeem te halen, kan de NSA in korte tijd enorme hoeveelheden telefoongesprekken analyseren.