Nederlanders slaan gemiddeld vaker bestanden op in de cloud dan internetgebruikers in andere Europese landen. Daar wordt in Nederland echter wel iets minder vaak voor betaald.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

36 procent van de Nederlandse internetgebruikes maakt gebruik van clouddiensten. Daarmee staat Nederland op de zesde plaats in Europa. Internetgebruikers in de Scandinavische landen, Luxemburg en Groot-Brittannië maken meer gebruik van de cloud. 

Tien procent van de Nederlanders betaalt voor cloudopslag. Dat is iets minder dan het Europese gemiddelde van 11 procent. De Scandinavische landen zijn de grootste betalers voor clouddiensten: in Noorwegen betaalt 22 procent van de cloudgebruikers voor de dienst, in Zweden en Denemarken ligt dat percentage op 19 procent.

Foto's en muziek

Cloudopslag wordt vooral gebruikt voor het opslaan van foto's. Een derde van de Nederlanders doet dit, ten opzichte van bijna een kwart van de Europese internetgebruikers.

Verder wordt de cloud door Nederlanders gebruikt om tekst-, spreadsheets- en presentatiebestanden (23 procent) of muziek (14 procent) op te slaan. Ook daar ligt het Nederlands gebruik iets hoger dan de Europese gemiddelden.

Het gebruik van cloudopslag populairder onder hoogopgeleiden (46 procent) dan onder laagopgeleiden (25 procent). Nederlandse mannen maken iets vaker gebruik van de cloud (39 procent) dan Nederlandse vrouwen (34 procent).

Privacy

Europeanen die geen gebruik maken clouddiensten doen dat vooral omdat ze hun gegevens opslaan op hun eigen appraraten of bijna geen data hebben om op te slaan.

Daarnaast is de privacy een belangrijke reden om geen gebruik te maken van clouddiensten. 24 procent van de Nederlanders zegt zich zorgen te maken over veiligheid en privacy, een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 13 procent.