Sony Music heeft de muziek van een aantal artiesten, waaronder Adele, Kelly Clarkson, Passion Pit en Leon Bridges, van muziekdienst Soundcloud gehaald.

De onderhandelingen tussen het label en de muziekdienst zouden zijn stukgelopen omdat Sony te weinig mogelijkheden ziet om geld te verdienen op Soundcloud, meldt Billboard op basis van ingewijden. 

Op Soundcloud kan iedereen zijn eigen muziek uploaden. Daardoor stond er lange tijd een hoop ongelicenseerd materiaal online. Eind vorig jaar sloot het echter een licenties met een aantal grote platenlabels.

De labels hoeven niet hun hele catalogus te uploaden, omdat de dienst vooral wordt gebruikt om nieuwe, onbekende muziek te ontdekken. De platenlabels ontvangen ook royalties wanneer er muziekfragmenten worden gebruikt in remixes en mash-ups. 

Een woordvoerder van Soundcloud stelt dat de dienst inmiddels in totaal zo'n 2 miljoen dollar heeft uitbetaald aan zo'n honderd partners. De muziekdienst sloot eerder deze week wel een overeenkomst met de National Music Publishers’ Association (NMPA), de Amerikaanse branchevereniging voor de muziekindustrie.

Soundcloud is niet de enige muziekdienst die onder druk staat van de grote platenlabels. Streamingdienst Spotify staat de afgelopen tijd onder grote druk om zijn gratis dienst, ondersteund door reclames, te beperken. De gratis variant van de dienst zou niet genoeg geld opleveren.