De Amerikaanse startup Fitly wil een slim bord dat eten analyseert op de markt brengen. 

De ontwikkelaars proberen momenteel 100.000 dollar op te halen op crowdfundingsite Kickstarter om de Smartplate te kunnen ontwikkelen.

Het bord is uitgerust met drie camera's die in combinatie met speciale software kunnen herkennen wat voor voedsel er op het bord ligt. Ook beschikt de Smartplate over sensoren die het gewicht van het voedsel kunnen meten. 

Wanneer er eten op het bord wordt gelegd wordt er direct informatie, zoals bijvoorbeeld het aantal calorieën, over het eten weergegeven op de bijbehorende smartphone-app. De statistieken kunnen vervolgens worden opgeslagen zodat er continu wordt bijgehouden wat er wordt gegeten. 

De Smartplate is op Kickstarter te koop voor 149 dollar (131 euro) en komt in drie verschillende kleuren. Slaagt de crowdfundingsactie, dan is het slimme bord naar verwachting in de zomer van volgend jaar te koop in de winkel voor 229 dollar (200 euro). 

Het slimme bord van Fitly is niet het eerste slimme voorwerp dat mensen moet helpen bij het eten. De Hapivork, bijvoorbeeld, is een slimme vork die moet helpen met het eten van een gezonde hoeveelheid op een gezond tempo.