Drie grote Duitse automakers bereiden een officieel bod voor op Nokia's kaartendienst, die het Finse bedrijf naar verluidt al een tijd wil verkopen.

Dat bevestigen bronnen tegenover The Wall Street Journal. Er gaan al langer geruchten over de verkoop van Nokia Here. Naast de Duitse automerken worden ook Apple en Uber als potentiële kopers genoemd.

BMW, Audi, en Daimler - waarvan Mercedes-Benz onderdeel is - zouden een bod doen op Nokia Here om een eigen kaartendienst te verkrijgen voor gebruik in hun auto's. De hoogte van het bod is niet bekend.

De Chinese zoekgigant Baidu, dat Here van Nokia al gebruikt voor kaarten buiten China, zou ook worden betrokken bij het bod. Baidu zou een klein deel betalen in ruil voor een licentie op Here.

Vuist maken

Met de overname zouden de fabrikanten een vuist kunnen maken tegen techgiganten als Google en Apple, die vaak voor navigatie worden gebruikt. Ook kan Nokia Here een grote rol spelen in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto.

Met de overname richten de Duitse automakers hun vizier ook op Tomtom, dat zijn kaartendienst al klaarmaakt voor gebruik in zelfrijdende auto's. Dit heeft geleid tot nieuwe contracten in de autoindustrie, waarmee bedrijven een licentie nemen op de kaartendienst van Tomtom.

3 miljard

Opvallend genoeg vraagt het Finse bedrijf naar verluidt 3 miljard euro, terwijl de waarde van Here in 2014 maar 2 miljard euro bedroeg. De kaartendienst is in 2008 door Nokia gekocht voor 8,1 miljard euro.

Nokia maakte begin dit jaar nog bekend dat zijn kaartendienst Here meer dan een miljoen keer is gedownload.

Mobiele netwerken

Volgens bronnen wil Nokia de kaartendienst verkopen om zich meer te richten op de ontwikkeling en productie van apparatuur voor mobiele netwerken, om op die manier te concurreren met Huawei. 

De netwerkactiviteiten zijn goed voor circa 90 procent van de totale omzet van Nokia.