AMSTERDAM - Een hacker is er woensdag in geslaagd om in te breken in het nieuwe betaalsysteem van KPN, zo meldt Webwereld donderdag. Het systeem, SwitchPoint Incasso, is onlangs door KPN gelanceerd. De telecomreus beweert nog niet met fraude te zijn geconfronteerd.

Met SwitchPoint Incasso kunnen gebruikers online luxeartikelen aanschaffen tot een bedrag van 3000 euro. Het invullen van een telefoonnummer en bank- op girorekening is hiervoor voldoende. De betaalmethode werkt om misbruik tegen te gaan alleen vanuit de eigen woning. Het geld wordt binnen enkele dagen afgerekend via uw bank- of girorekening.

Volgens critici nodigt het nieuwe betaalsysteem uit tot fraude. Zo zou iedereen met een vaste telefoonaansluiting het risico lopen voor duizenden euro's te worden gedupeerd. "Het enige wat iemand hoeft te doen om een betaling te laten plaatsvinden op andermans kosten, is het juiste bankrekeningnummer en telefoonnummer opgeven", meent beveiligingsexpert T. Kuipers in De Telegraaf. Dit moet wel gebeuren via de internetaansluiting van de nietsvermoedende gebruiker, maar via de relatief slecht beveiligde draadloze netwerken is dit kinderlijk eenvoudig.

KPN liet ons weten dat zij op de servers geen enkel spoor konden vinden van een hacker. KPN gaat er voorlopig er van uit dat er niemand op hun server is geweest die daar niet hoort te zijn. Om er helemaal zeker van te zijn dat er geen hackers zijn binnengeweest, schakelt KPN een externe partij in voor onderzoek.