Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) en Facebook staken hun juridische strijd voorlopig.

Dat laten beide partijen woensdag weten.

Het CBP legde Facebook onlangs een zogeheten last onder dwangsom op omdat het sociale netwerk niet alle informatie wilde verstrekken in een onderzoek van het CBP naar eventuele privacyschending in de nieuwe voorwaarden van Facebook.

Facebook startte op zijn beurt een juridische procedure tegen het CBP omdat het de Nederlandse toezichthouder niet bevoegd vindt die onderzoek moet doen naar de voorwaarden voor heel Europa. Het Europese hoofdkantoor van Facebook staat bovendien in Ierland waardoor het bedrijf naar eigen zeggen onder de Ierse wet valt.

Dwangsom

Beide partijen hebben hun procedure inmiddels gestaakt. Facebook heeft toegezegd het CBP alsnog meer informatie te verstrekken. Als die informatie binnen is, zal het CBP oordelen of dat voldoende is en de last onder dwangsom eventueel helemaal schrappen.

De last onder dwangsom houdt in dat Facebook elke dag dat het bedrijf medewerking weigert een dwangsom moet betalen die kan oplopen tot 750.000 euro.

Naast een gang naar de rechter tekende Facebook ook bij CBP bezwaar aan tegen de last onder dwangsom. Dat bezwaar wordt door CBP nog steeds behandeld.

Buiten rechtszaal

Facebook laat in een reactie weten het besluit van het CBP om de procedure te staken verwelkomt. "We kijken er naar uit de zorgen van het CBP weg te nemen en zijn blij dat we de discussies buiten de rechtszaal kunnen voortzetten."

Facebook veranderde de privacyvoorwaarden begin dit jaar waardoor duidelijker werd wat het bedrijf doet met gegevens van gebruikers. Diverse Europese toezichthouders startten vervolgens een onderzoek.