Apple zou nog niet alle contracten met muzieklabels voor zijn nieuwe streamingdienst rond hebben, maar de dienst toch in juni willen presenteren.

Dat melden bronnen tegenover 9to5Mac, uren nadat muziektijdschrift Billboard op basis van andere bronnen verslag deed van de vertraagde contractbesprekingen.

Volgens Billboard zorgt die vertraging ook voor een verlate introductie van Apple's nieuwe streamingdienst. De bronnen van 9to5Mac betwisten dat, en spreken nog altijd van een introductie tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni.

Machtsspel

De nieuwe muziekdienst zou dan worden gepresenteerd naast iOS 8.4 en iTunes 12.2. Hoewel één van de bronnen van Billboard inderdaad wijst op een vertraging van de streamingdienst, wijst een andere bron op Apple's verleden van snelle deals met grote muzieklabels.

Apple beheert sinds overname van Beats streamingdienst Beats Music, maar zou die dienst volledig willen vernieuwen, omdopen en van veel meer muziek willen voorzien. Om dat te bereiken zou Apple flink op zijn strepen gaan staan.

Zo zou Apple de muzieklabels onder druk zetten te stoppen met het steunen van de gratis variant van Spotify. Apple zou in tegenstelling tot de grootste streamingdienst ter wereld geen gratis versie willen aanbieden, enkel een betaalde dienst.

Gratis versie

Volgens geruchten zou Apple zijn concurrentie door het tegengaan van gratis streamingdienst een hak willen zetten, en zijn eigen zo aantrekkelijker willen maken.

Muzikanten hebben al langere tijd commentaar op gratis varianten van streamingdiensten. Populaire artiesten als Taylor Swift willen hun muziek enkel tegen betaling aanbieden, Swift verdween daarom van Spotify.

Spotify verdedigt zijn gratis versie altijd als noodzakelijk om betalende klanten mee te werven. Zo'n driekwart van de Spotify-gebruikers luistert de gratis en met advertenties ondersteunde variant.