Angela Merkel heeft voor het eerst gereageerd op de berichten dat de Duitse geheime dienst BND collega's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft geholpen bij het bespioneren van bevriende landen.

Dat deed de Duitse bondskanselier maandag. 

"Bespioneren van vrienden mag helemaal niet. Het is duidelijk dat dat niet mag gebeuren'', zei de bondskanselier maandag in Berlijn.

Merkel beklemtoonde tegelijk dat de nauwe samenwerking tussen de beide inlichtingendiensten bijzonder belangrijk is voor de veiligheid van de burgers. De Duitse regering zal er alles aan doen om de BND zo goed mogelijk in staat te stellen zijn werk te doen, zei de bondskanselier.

Merkels regering staat onder druk door de onthullingen vorige week in Duitse media dat de BND de NSA hielp om vooral functionarissen van de Franse regering en de Europese Unie te bespioneren. Ook Oostenrijkse autoriteiten werden afgeluisterd.

Video: Merkel vindt bespioneren bevriende landen verkeerd

Zelf afgeluisterd

Merkel zei dat de regering de parlementscommissies die de BND controleren, over de details van de samenwerking tussen de inlichtingendienst en de NSA zal informeren. Het is altijd noodzakelijk een goede balans te vinden tussen de bescherming van de privésfeer en het belang dat de burger heeft bij het voorkomen van terreuraanslagen, zei Merkel.

De bondskanselier is zelf ook slachtoffer van de afluisterpraktijken van de NSA geweest. Uit documenten die twee jaar geleden via de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in de openbaarheid kwamen, bleek dat haar mobiele telefoon door de Amerikaanse inlichtingendienst werd afgeluisterd.