AMSTERDAM - Over niet al te lange tijd verschijnen er wellicht mobiele telefoons die behalve geluiden ook trillingen kunnen doorsturen.Onderzoekers van het Amerikaanse MIT Media Lab hebben een gsm ontwikkeld die als één gebruiker in zijn toestel knijpt, de trillingen doorstuurt naar de persoon aan de andere kant van de lijn.

Vibrerende telefoons zijn op zich niet nieuw, schrijft de Belgische krant De Standaard, maar tot nu toe werd die functie alleen gebruikt als alternatief voor de beltoon. Met de toestellen waar nu aan gewerkt wordt, kan met de trillingen ook worden gecommuniceerd.

De gsm heeft een rubberen omhulsel, waarin vijf kleine speakers verwerkt zijn. Die trillen met een frequentie van 250 keer per seconde en kunnen ook worden ingedrukt.De testpersonen die het toestel hebben uitgeprobeerd, gebruikten de trilfunctie vooral om hun woorden kracht bij te zetten.

Maar volgens de onderzoekster Angela Chang ontwikkelden ze snel ook een soort morsecode. Daarmee kunnen twee mensen ongemerkt met elkaar communiceren.Wanneer de mobiele triltelefoon op de markt komt, is niet bekend.