AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft telefonie-aanbieder O2, het vroegere Telfort, in kort geding tegen Opta voorlopig in het gelijk gesteld. De telecomtoezichthouder gaf het bedrijf opdracht het tarief voor het doorgeven van telefoonverkeer van anderen op het netwerk van O2 te verlagen. De rechtbank schorste het besluit.

O2 is van mening dat Opta niet bevoegd is om tarieven vast te stellen. Het huidige "mobiele terminating tarief" van O2 is volgens haar redelijk en ligt in de lijn van die van vergelijkbare aanbieders in de Europese Unie. Bovendien zou Opta de markteffecten van het besluit onvoldoende hebben onderzocht.

O2 gaat nu verder met de bodemprocedure tegen Opta, waarin de toezichthouder opnieuw een besluit zal moeten nemen over het betreffende tarief. De zaak gaat naar verwachting enkele maanden duren.

Volgens O2 is gebleken dat Opta haar bevoegdheden overschrijdt. Zij is toezichthouder en geen regelgever, aldus O2. "Dat heeft de wetgever ook uitdrukkelijk zo gewild", aldus vice-president H. Feije woensdag.