De Europese Commissie heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de vingers getikt. De Commissie heeft kritiek op de wijze waarop de Nederlandse toezichthouder regelt dat KPN concurrenten moet toelaten op zijn netwerk.

KPN moet van de Nederlandse markttoezichthouder zijn koper- en glasvezelnetwerk openstellen voor concurrenten zoals Tele2, zodat er voldoende concurrentie overblijft. 

De Europese Commissie heeft twijfel over de wijze waarop ACM de markt heeft afgebakend en over de wijze waarop de machtspositie van KPN is vastgesteld. De Commissie vraagt zich bovendien af KPN nog wel zo'n dominante marktpositie heeft, nu Ziggo en UPC één bedrijf zijn. 

Door de fusie van UPC en Ziggo en de overname door KPN van Reggefiber zijn er op dit moment twee grote netwerken in Nederland waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen. Dat vindt ACM te weinig om te kunnen spreken van gezonde concurrentie en daarom moeten andere aanbieders ook toegang krijgen tot het netwerk. 

Op het kabelnetwerk van UPC en Ziggo hoeven geen concurrenten worden toegelaten, hoewel het kabinet die wens wel heeft. Om dat mogelijk te maken zouden er eerst Europese regels moeten worden aangepast, liet minister Kamp (Economische Zaken) vorig jaar weten. In België is de kabel sinds 2014 al wel opengesteld.

''Wij zijn zeer verrast", zegt ACM-bestuurder Henk Don in een toelichting. "Wij hebben de Commissie het afgelopen jaar steeds intensief op de hoogte gesteld en niet eerder signalen gekregen dat zij zulke problemen zagen. Overigens hebben wij begrepen dat de Commissie niet uit is op meer regulering van de markt."

Aanpassingen

ACM gaat nu in overleg met de Commissie bekijken welke aanpassingen nodig zijn. De Commissie kan een veto uitoefenen, mocht ACM uiteindelijk niet bereid zijn het besluit aan te passen volgens haar wensen.

Zolang het nieuwe besluit niet definitief is, blijft de huidige regulering in stand. KPN blijft dus toegang bieden aan concurrenten, aldus ACM.