Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de taxidienst Uber vrijdag als verdachte aangemerkt na een uitspraak van de politierechter, die drie chauffeurs van de verboden taxidienst Uberpop elk een boete van 1500 euro oplegde.

Het is de eerste keer dat een strafrechter zich heeft uitgesproken over het aanbieden van de illegale taxiritjes door particuliere chauffeurs.

''We gaan een opsporingsonderzoek beginnen om door gegevensverzameling vast te stellen dat Uber zich schuldig maakt aan het bedrijfsmatig organiseren van illegaal personenvervoer'', liet het OM weten. In een nieuwbericht noemt het OM Uberpop een 'snorderdienst'.

De drie beboete chauffeurs hadden geen taxivergunning. Zij kregen in oktober een strafbeschikking, maar gingen daar niet mee akkoord. De rechter heeft vrijdag bepaald dat de beschikkingen van 1500 euro per chauffeur alsnog betaald moeten worden, maar niet hoger of lager uitpakken.

De rechter hield geen rekening met de grote media-aandacht. Wel stelde hij in zijn uitspraak dat de politie de Uberpop-chauffeurs niet had mogen boeien, meldt AT5. Uber heeft beloofd de boetes van zijn chauffeurs te zullen betalen. Zij krijgen echter wel een strafblad.

Particulieren

Uberpop is een dienst van het bedrijf Uber dat via een app taxidiensten aanbiedt. Naast normale taxi's met gelicenseerde chauffeurs biedt het bedrijf via Uberpop particulieren de mogelijkheid als taxichauffeur passagiers rond te rijden, maar dan zonder licentie.

Een rechter heeft dat in Nederland illegaal verklaard, maar Uber gaat gewoon met Uberpop door. Diverse chauffeurs zijn inmiddels beboet en ook Uber zelf heeft al diverse boetes gekregen. Bovendien is onlangs een inval bij het kantoor in Amsterdam gedaan om de volledige administratie in handen te krijgen.

In Amsterdam zijn de afgelopen tijd 23 chauffeurs gepakt omdat ze werkten voor Uberpop.

Uber zegt zijn chauffeurs te blijven steunen. "Wij blijven de Uberpop-bestuurders volledig bijstaan, ook in hun overweging om in hoger beroep te gaan'', liet een woordvoerder van het bedrijf vrijdag weten in een reactie op de uitspraak van de politierechter in Amsterdam.