Ruim een op de tien Nederlanders had in het vierde kwartaal van vorig jaar een abonnement op Netflix. De Amerikaanse streamingvideodienst is daarmee het populairst in Nederland.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van onderzoeksbureau Telecompaper.

Zo'n 865.000 Nederlandse huishoudens hebben nu een Netflix-abonnement. Concurrerende diensten als Videoland Unlimited en NLziet scoren beduidend minder hoog met respectievelijk circa 105.000 en 50.000 abonnementen.

Gratis proefperiode

Van de Nederlandse Netflix-abonnees zit nog ongeveer een kwart in de gratis proefperiode van een maand. Dat komt neer op ruim 215.000 mensen. Naast de mensen die al een abonnement op Netflix hebben, gaf nog eens 6 procent aan binnen zes maanden wellicht een abonnement af te gaan sluiten.

In augustus 2014 deelde Telecompaper ook al cijfers over het Netflix-gebruik in Nederland. Toen keek het onderzoeksbureau echter naar gebruikers en niet naar abonnees, waardoor het cijfer een stuk hoger lag. 

Traditioneel

Video wordt in meer dan de helft van de tijd nog bekeken op traditionele 'lineaire' manier (bijvoorbeeld via de kabel). Online video zoals YouTube wordt 10 procent van de totale tijd bekeken en dvd's of gedownloade content 11 procent.

Vooral jongeren onder de twintig spenderen meer tijd aan online videocontent dan aan traditionele omroepvormen. Twaalf- tot negentienjarigen bekijken gemiddeld dagelijks 107 minuten videocontent via een mobiel toestel, aldus het onderzoek onder 6200 Nederlanders in de leeftijd van 12 tot 80 jaar.

Overzicht: De zes beste Netflix-alternatieven