De Europese Commissie heeft Google woensdag officieel beschuldigd van machtsmisbruik in een voorlopige conclusie. De zoekgigant moet mogelijk een miljardenboete betalen en de manier waarop de zoekmachine werkt aanpassen.

Dat blijkt uit een zogeheten mededeling van punten van bezwaar dat door de Europese Commissie is afgegeven.

Europa doet al ruim vijf jaar onderzoek naar Google, maar het is tot nu toe nooit tot een officiële aanklacht gekomen.

Google wordt beschuldigd van machtsmisbruik door zijn eigen diensten voorrang te geven boven die van concurrenten. Zo geeft Google bijvoorbeeld prijzen van producten weer via prijsvergelijker Google Shopping. Deze verschijnen boven de zoekresultaten waardoor aanbod van bijvoorbeeld Amazon en andere vergelijkers en webwinkels lager komt te staan.

Niet relevant

"De commissie vreest dat gebruikers niet per se de meest relevante zoekresultaten te zien krijgen", aldus de Europese Commissie in een verklaring. Volgens de commissie deed de voorganger van Google Shopping, genaamd Froogle, het niet goed en kwam dat omdat die niet werd voorgetrokken in de zoekresultaten.

De praktijken van Google zouden een negatief effect hebben gehad op consumenten en innovatie. De Commissie eist dat Google zijn eigen dienst hetzelfde gaat behandelen als concurrerende diensten.

Hetzelfde machtsmisbruik is te zien bij het zoeken naar hotels of toeristische trekpleisters waarbij Google al eigen beoordelingen weergeeft voor het de resultaten van bijvoorbeeld Yelp en Tripadvisor toont. Daarvoor wordt Google echter niet beschuldigd, maar onderzoek hiernaar en andere onderdelen loopt nog.

Video: Europa beschuldigt Google van machtsmisbruik

Boete

De afgelopen vijf jaar heeft Google drie keer een schikkingsvoorstel gedaan, maar die werden constant door de Europese Commissie en de concurrenten van Google afgewezen.

Google kan een boete krijgen van maximaal 10 procent van de jaaromzet wat zou neerkomen op zo'n zes miljard dollar. Het bedrijf mag nu eerst reageren op de mededeling van punten van bezwaar en kan zijn kant van het verhaal vertellen. Daarvoor heeft het bedrijf tien weken de tijd.

Daarna kunnen de beschuldigingen aangepast worden, kan een schikking worden getroffen of volgt een officieel besluit van de Europese Commissie waaraan Google moet voldoen, zoals een boete. Het bedrijf kan nog wel in beroep gaan tegen het definitieve besluit. Het hele traject kan nog zeker zo'n twee jaar in beslag nemen.

Reactie Google

Google laat in een reactie weten dat het misschien wel de meest gebruikte zoekmachine is, maar dat er tal van andere diensten zijn waarmee mensen tegenwoordig informatie vinden. Het bedrijf noemt concurrenten als Bing en Yahoo, maar ook diensten als Amazon, Expedia en Ebay.

Bovendien stelt het dat op mobiele telefoon bijna 90 procent van de tijd in apps wordt doorgebracht en dat de bedrijven daar dus helemaal geen last hebben van Google.

Tot slot stelt het bedrijf dat de bedrijven wel klagen dat ze negatief beïnvloed worden door Google, maar dat hun cijfers anders uitwijzen. In een blog vergelijkt Google zijn eigen Google Shopping bijvoorbeeld met het verkeer op Amazon en Ebay.

Onderzoek naar Android

De Europese Commissie maakte woensdag ook bekend dat er een officieel onderzoek wordt gestart naar machtsmisbruik met Android. Dit mobiele besturingssysteem van Google wordt gebruikt op zo'n 80 procent van de smartphones en Google zou ook daar zijn eigen diensten voortrekken.