Passagiersvliegtuigen kunnen gehackt worden en luchtvaartautoriteit FAA moet maatregelen ondernemen om dat te voorkomen.

Dat stelt de Government Accountability Office (GAO), een belangrijk adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, in een nieuw rapport.

Volgens de GAO zijn er geen concrete aanwijzingen dat vliegtuigen op korte termijn zullen worden gehackt, maar neemt die kans wel toe.

Dat is het gevolg van internettoegang voor passagiers aan de ene kant en het gebruik van online systemen in de cockpit aan de andere kant, aldus AP. Hoewel internet in de cockpit grotendeels gescheiden is van internet in de cabine is er toch een gevaar, waarschuwt de GAO .

Hacken

Zo zouden kwaadwillenden de cockpitsystemen vanuit de cabine kunnen hacken omdat soms deels dezelfde router en bedrading wordt gebruikt. Bovendien wordt voor het afscheiden van de systemen een firewall gebruikt. Deze softwarebescherming is volgens het adviesorgaan niet voldoende.

"Volgens veiligheidsdeskundigen die we hebben gesproken, moet de internetverbinding in de cabine gezien worden als directe link tussen het vliegtuig en de buitenwereld, waar zich ook kwaadaardige partijen bevinden", aldus de onderzoekers in het rapport.

Maatregelen

De GAO roept de FAA op direct drie maatregelen te nemen. Ten eerste moet er een bedreigingsmodel in kaart worden gebracht zodat de mogelijke gevaren duidelijk zijn en daarnaar gehandeld kan worden.

Daarnaast wil de GAO dat de AVS (het beveiligingsonderdeel van de FAA) deel gaat uitmaken van de Cyber Security Steering Committee dat momenteel wordt opgezet. Dit comité gaat de beveiliging van systemen en informatie overzien, maar de AVS wordt daar momenteel niet bij betrokken.

Tot slot zou de FAA er volgens het rapport goed aan doen zo snel mogelijk de ruim een jaar geleden opgestelde beveiligingsrichtlijnen overal door te voeren. Volgens die richtlijnen moeten er bepaalde veiligheidscontroles in acht worden genomen, maar dat gebeurt nu niet overal.

Zo is er geen goede detectie van indringers bij het Surveillance and Broadcast Services Subsystem (SBSS) waarmee via satelliet het wereldwijde vliegverkeer in de gaten wordt gehouden.