Het anoniem melden van misdaden kan sinds woensdag ook online. Burgers kunnen via Meld Misdaad Anoniem al enige tijd telefonisch informatie doorgeven over criminele zaken. 

De tiplijn wil echter meegaan met de tijd en begint daarom een proef voor meldingen via de computer, tablet of smartphone.

''Steeds meer mensen zijn (mobiel) online en er wordt in toenemende mate gebruikgemaakt van tablets en smartphones. We spelen in op deze trends in de maatschappij en bieden hiermee een extra mogelijkheid om informatie over misdaad te delen”, zegt directeur Titus Visser.

Versleuteld

Volgens Visser hoeven de tipgevers niet bang te zijn dat hun identiteit bekend wordt. De informatie kan worden gemeld op een formulier dat 'versleuteld' wordt verzonden naar Meld Misdaad Anoniem. De afzender is daardoor onbekend.

De medewerkers sturen bruikbare informatie door naar de politie of andere opsporingsinstanties en vernietigen daarna het formulier.

''Onze aanpak is uniek in Nederland'', aldus Visser. ''Onze werkwijze is zo ingericht dat uit de informatie niet is af te leiden wie deze informatie heeft doorgegeven en of dat online of telefonisch is gebeurd. Zo blijft de melder anoniem".

Het aantal telefonische meldingen bij Meld Misdaad Anoniem stijgt jaarlijks. Vorig jaar ging het om bijna 16.000 tips.