In 2014 werd voor het eerst meer omzet behaald met het verkopen van digitale en streamingmuziek, dan met cd's.

Dat meldt IFPI, de internationale brancheorganisatie van de muziekindustrie in zijn rapport over 2014.

In 2014 groeide de omzet over digitale muziek met 6,9 procent naar 6,85 miljard dollar. Tegelijkertijd daalde de omzet over fysieke muziek met 8,1 procent, naar 6,82 miljard dollar.

Niet eerder werd er met digitale muziek een grotere omzet behaald dan met de verkopen van cd's en andere fysieke media. De muziekindustrie is volgens IFPI "op weg naar herstel".

"Muziekbedrijven zijn op weg naar een duurzame jaarlijkse groei", aldus IFPI-topvrouw Frances Moore. "Dat pad zal niet altijd even recht zijn, maar er worden wel grote stappen gezet."

Digitale muziek

Streaming

Vooral de omzet over streamingdiensten nam in 2014 toe, met 39 procent. Streaming draagt met 1,6 miljard dollar nu voor 23 procent bij aan de omzet over digitale muziek. Het aantal betalende gebruikers van streamingdiensten groeide met 46,4 procent, naar zo'n 41 miljoen.

IFPI wijst op verdere groei in 2015, met de muziekdienst van Youtube, het nieuwe Tidal en de verwachte aanstaande streamingdienst van Apple. De verkopen van digitale nummers en albums daalde wel in 2014, met 8 procent.

"We hebben een kantelpunt bereikt", zei Edgar Berger, ceo van Sony Music, één van 's werelds grootste muzieklabels. "Als we dit pad aanhouden, zal de industrie onvermijdelijk groeien en is er geen twijfel mogelijk dat betaalde abonnementen het meest voorname model zijn waar consumenten op af zullen komen."

Vinyl

Op het dalende vlak van fysieke muziekverkopen zet de opleving van de vinylplaat wel door. In 2014 werden 54,3 procent meer elpees verkocht, goed voor 2 procent van de totale omzet over muziekverkopen.

Hoewel digitale verkopen wereldwijd zijn toegenomen, wordt in enkele grote landen toch nog vooral fysieke muziek verkocht. Zo bestond in Frankrijk 57 procent van de muziekomzet uit fysieke media, in Duitsland 70 procent en in Japan 78 procent.

Het aantal gebruikers dat muziek via illegale wegen als Bittorrent verkrijgt lag volgens schattingen van IFPI in 2014 op 20 procent van de internetgebruikers. In 2013 was die schatting nog 26 procent.

Hoe staat de Nederlandse muziekindustrie ervoor?