De politie heeft een tijdelijke oplossing gevonden voor een virus dat bestanden onherstelbaar vernietigt. Honderden computers werd de afgelopen maanden besmet met de zogenoemde cryptoware.

De politie zegt sleutels te hebben gevonden die bij ongeveer zevenhonderd Nederlandse slachtoffers kunnen zorgen voor ontgrendeling van de computer.

Antivirusbedrijf Kaspersky heeft in samenwerking met de politie een programma gemaakt dat de cryptoware, Coinvault genaamd, van geïnfecteerde pc's verwijdert.

Een cryptoware-infectie versleutelt bestanden op een computer. Als dit is gebeurd, maakt het virus zich aan de gebruiker bekend.

Losgeld

De criminelen vragen vervolgens 'losgeld' en beloven in ruil daarvoor de bestanden weer te herstellen. Dit soort malware wordt daarom ook wel 'ransomware' genoemd.

In het geval van Coinvault werd de malware via e-mail verspreid. Het programma zou inmiddels al meer dan duizend slachtoffers gemaakt hebben, naast Nederland hoofdzakelijk in Duitsland en de Verenigde Staten.

Het Team High Tech Crime van de politie doet verder onderzoek naar de aanval. Er zijn nog geen verdachten aangehouden, maar de politie sluit niet uit dat dit binnen afzienbare tijd alsnog gebeurt. Het vermoeden bestaat dat de dader zich in Nederland bevindt.