Hackers hebben zondagavond een cyberaanval gepleegd op een Belgische uitgever, de Rossel-groep. Die geeft onder meer kranten als Le Soir en Sudpresse uit.

Het is volgens de directeur van Le Soir, Didier Hamann, nog niet duidelijk wie er achter de hack zitten, schrijven Belgische media.

De systemen waren getroffen door een virus. De websites van de kranten waren daardoor tot maandagochtend onbereikbaar. Om ervoor te zorgen dat er geen propaganda op de websites terechtkwam, waren de sites helemaal uit de lucht gehaald.

"We proberen de oorsprong van de aanval te achterhalen. We zijn er intussen wel in geslaagd om intern opnieuw een systeem op te zetten opdat de kranten morgen gewoon verspreid kunnen worden", aldus Hamann. De uitgeverij zou geen specifieke dreigementen hebben ontvangen voor de hack.

Tunesische hackers

Het was de tweede keer in korte tijd dat er in België websites worden gehackt. Een Belgische website over economisch beleid werd vrijdag gehackt door Tunesische islamistische hackers.

Vorige week woensdag was ook de Franse televisiezender TV5 Monde het doelwit van hackers van de groep 'CyberCaliphate'. De redactie had pas de volgende dag weer controle over de website en de televisieprogrammering.