Google heeft een aantal servers verplaatst naar Rusland. Dat doet het bedrijf om te kunnen voldoen aan een nieuwe wet die vereist dat de persoonlijke data van Russen op Russisch grondgebied wordt opgeslagen. 

Dat meldt de Wall Street Journal vrijdag op basis van het Russische staatstelecombedrijf Rostelecom. Google wil zelf niet inhoudelijk op de situatie ingaan maar zegt dat het de wet bestudeert.

Het Russische parlement stemde in juli vorig jaar in met de wet, die op 1 september in werking treedt. Internetbedrijven moeten vanaf dan gegevens uit Rusland op servers in Rusland zelf zetten.

Volgens de Russische overheid is de maatregel bedoeld om zich te verdedigen tegen buitenlandse dreigingen. Critici zien in de wetgeving een manier om dergelijke sociale media in Rusland te sluiten.

De wet volgt op meer bemoeienis van de wetgevers met het internet. Onlangs is een wet uitgevaardigd die websites met meer dan drieduizend bezoekers per dag verplicht zich te registreren bij een speciale toezichthouder. Die mag inmiddels ook websites sluiten zonder bevel van de rechter.