De door IS gehackte Franse tv-zender TV5Monde lekt in diverse reportages over deze hack zelf wachtwoorden.

Dat ontdekte Arstechnica.

TV5Monde werd eerder deze week gehackt door terreurbeweging IS. De website en Facebookpagina werden overgenomen en platgelegd. De Franse tv-zender moest daardoor zijn uitzendingen onderbreken.

In andere Franse tv-uitzendingen over de grote hack, die in Frankrijk hoog opgenomen wordt na de aanslag bij Charlie Hebdo begin dit jaar, lekt de televisiezender zelf zijn wachtwoorden.

Op beelden zijn onder meer de wachtwoorden van Youtube, Instagram en Twitter te zien. Die staan geschreven op post-its of andere briefjes die op de achtergrond in beeld hangen.

Vooralsnog lijken deze sociale media-accounts niet te zijn overgenomen door kwaadwillenden.

In een andere uitzending over de hack is de computer van een medewerker van TV5Monde in beeld waarbij een post-it te zien is die waarschijnlijk de gebruikersnaam en het wachtwoord van deze medewerker onthuld.

Er gingen direct na de hack al geruchten dat het Franse bedrijf te eenvoudige wachtwoorden zou hebben gebruikt. Volgens Russische media was het moeilijkste wachtwoord azerty12345 wat gelijk staat aan qwerty12345 in Nederland, de eerste letters en cijfers op het toetsenbord.