Amazon klaagt een man aan die het mogelijk maakte om neprecensies op de site van de webwinkel te plaatsen.

Jay Gentile bood op sites als buyamazonreviews.com een dienst aan die de inkoop van positieve besprekingen op Amazon mogelijk maakte, claimt het bedrijf volgens Geekwire.

Het is voor het eerst dat Amazon zijn juridische pijlen richt op een neprecensent.

"Hoewel het om een klein aantal gaat, dreigen deze recensies het vertrouwen van consumenten, verkopers en producenten in Amazon te ondermijnen, waardoor het merk Amazon wordt aangetast", aldus de aanklacht.

Ecosysteem

De webwinkel zegt zijn best te doen om neprecensies te verwijderen, maar stelt dat een "ongezond ecosysteem" aan het ontstaan is rond de inkoop van lof voor producten. 

De site van de aangeklaagde man bood "geverifieerde recensies" te koop aan, stelt Amazon. Zulke recensies kunnen alleen worden afgeleverd door mensen die daadwerkelijk een product hebben besteld via Amazon. Om kosten te besparen konden de inkopers van neprecensies lege dozen versturen aan nepklanten, stelt de aanklacht.

Amazon eist een schadevergoeding van Gentile voor oneerlijke concurrentie, misleiding en schending van het merkenrecht van de webwinkel. Amazon en Gentile hebben niet op de rechtszaak gereageerd.