De Franse televisiezender TV5 Monde was woensdag het doelwit van hackers, die mogelijk zijn verbonden met Islamitische Staat (IS).

De website en Facebook-pagina van de Franse televisiezender TV5 Monde zijn gehackt, zo heeft TV5 Monde bevestigd

Het ging om een grote aanval, liet de zender weten. Door de hack moest onder meer de televisie-uitzending worden onderbroken. 

De Facebook-pagina toont afbeeldingen van het zogeheten Cyberkalifaat, ofwel de cyberdivisie van IS. De website is inmiddels offline gehaald.

Op afbeeldingen is te zien dat onder meer de Facebookpagina van de zender was gehackt. Onder andere de profiel- en headerfoto werden tijdelijk vervangen, waarbij de profielfoto een gemaskerde jihadist en de tekst 'Je suis IS' toonde.

Dit is een verwijzing naar 'Je suis Charlie', de leus die werd gebruikt om steun te betuigen aan het Franse satirische weekblad Charlie HebdoBij de aanslag op Charlie Hebdo in januari van dit jaar kwamen twaalf mensen om het leven, waaronder de hoofdredacteur van het blad en zeven andere journalisten.

Video

Verder toont de Facebook-pagina video's die de idealen van IS uitdragen. In de video wordt de aanslag op Charlie Hebdo en de Joode supermarkt in Parijs geprezen.

Daarnaast zou het Cyberkalifaat families van Franse soldaten die "samenwerken met de Amerikanen" opsporen en hen bedreigen. Ook heeft het Cyberkalifaat naar verluidt "vertrouwelijke informatie van TV5 Monde" buitgemaakt.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS