In Turkije is maandag de toegang tot een groot aantal websites, waaronder YouTube, Twitter en Facebook, enige tijd geblokkeerd. Inmiddels zijn Twitter en Facebook weer bereikbaar.

De autoriteiten lieten de toegang tot de websites afsluiten door internetproviders, omdat op de sociale media een foto circuleerde van de openbaar aanklager die vorige week omkwam bij een gijzeling. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet maandag.

De rechter besloot na klachten dat in totaal 166 websites moesten worden afgesloten, waaronder de drie grote sociale media en specifieke websites van een aantal kranten.

Facebook en Twitter zijn inmiddels weer beschikbaar, omdat zij volgens Hurriyet gehoor hebben gegeven aan de eis van de autoriteiten om de foto te verwijderen. De blokkade begon maandagmiddag. Vanaf dat moment konden de meeste Turken niet meer op de pagina's.

Gijzeling

Twee militanten van de verboden, extreemlinkse DHKP-C namen vorige week Mehmet Selim Kiraz in gijzeling. De gijzelnemers en gijzelaar kwamen om.

Verschillende media publiceerden een foto van Kiraz in gijzeling, wat hen op een verbanning van een persconferentie en de begrafenis van Kiraz kwam te staan. De foto verscheen vervolgens ook op sociale media.

Kiraz was als procureur betrokken bij een omstreden rechtszaak tegen verantwoordelijken voor de dood van een vijftienjarige jongen, Berkin Elvan, in Istanbul in 2014. De jongen raakte gewond tijdens protesten in 2013 en overleed vorig jaar.

Eerdere blokkades

Het is niet voor het eerst dat de regering sociale media afsluit. Vorig jaar werden Twitter en YouTube ook al afgesloten. De videodienst was zelfs twee maanden onbereikbaar, totdat het Constitutioneel Gerechtshof besloot dat de grondwet dat niet toeliet.

Premier Recep Tayyip Erdogan besloot tot de blokkade omdat er op de sociale media afgeluisterde telefoongesprekken waren verspreid die erop wijzen dat de premier en mensen uit zijn omgeving corrupt zijn.