De Europese Commissie bereidt een diepgravend onderzoek voor naar de huidige taximarkt om te kijken of ingrijpen op Europees niveau noodzakelijk is.

Dat stelt The Financial Times op basis van een brief van Eurocommissaris voor Verkeer Violeta Bulc aan de voorzitter van de transportcommissie, die de krant heeft ingezien.

Bulc laat weten dat de taxiwetten momenteel op landelijk niveau worden geregeld, wat er onder meer voor heeft gezorgd dat de controversiële taxidienst Uber in bepaalde Europese standen en/of landen wel legaal is, en in andere niet. 

Er zou daarom onderzoek nodig zijn om "de noodzakelijke achtergrond te verschaffen aan de commissie om te bepalen of er een noodzaak is voor verdere actie op Europees niveau, en de mogelijke invulling daarvan".

Uber diende afgelopen week nog klachten in bij de Europese Commissie wegens een verbod op zijn diensten in Frankrijk, Duitsland en Spanje.

Met name de dienst Uberpop stuit op veel weerstand in Europa en is in meerdere landen, waaronder Nederland, verboden. Met Uberpop kunnen ook chauffeurs zonder vergunning passagiers vervoeren tegen een relatief laag tarief.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app