Het aantal verzoeken aan Google om pagina’s te weren wegens piraterij is in de afgelopen jaren explosief gestegen.

2015 telt een nieuw record dat deze week de 100 miljoen passeerde, meldt Torrentfreak.com. Als de aantallen blijven stijgen, zal Google dit jaar een half miljard verzoeken verwerken.   

In 2011 werden er dagelijks nog enkele honderden verwijderverzoeken op basis van auteursrechtenclaims gedaan, maar inmiddels verwerkt de zoekmachine regelmatig meer dan een miljoen aanvragen per dag.

Google ontvangt de verzoeken van eigenaren van auteursrechten. Zij willen specifieke zoekresultaten verwijderen, omdat deze een link bevatten naar materiaal dat inbreuk zou maken op hun auteursrechten.

Schrappen

Google schrapt de url’s waarvoor verwijdering is aangevraagd vaak binnen enkele uren uit zijn zoekbestand. De lijst met verwijderde sites wordt bijgehouden en aangevoerd door bestandsdeelsite 4shared.com.

Hoewel de meeste verzoeken volgens Torrentfreak.com legitiem zijn, worden er ook fouten gemaakt en worden er sites verwijderd die geen inbreuk maken. De nieuwssite noemt Rapidgator.net en het Nederlandse Ondertitel.com als voorbeeld.

De verwijderlijst wordt nauwkeurig door Google bijgehouden, maar Youtube komt in de lijst niet voor. Die site ontvangt ook veel auteursrechtenclaims, maar de verwijderde pagina’s worden niet in het url-overzicht opgenomen.

Dankzij een nieuwe Europese wet kunnen Europeanen sinds 2014 ook url's uit de zoekresutaten van Google laten schrappen.

Hoe veel verwijderverzoeken ontving Google Nederland in 2014? | Geen torrentsites in top 10 meest door Google verwijderde url’s