Met naar verluidt ruim een miljoen Nederlandse gebruikers is Netflix de Goliath van de filmstreamingwereld. Er zijn echter nog een boel streaming-Davids die de moeite waard zijn.

Sommige diensten richten zich op een breed publiek, maar veel proberen juist een niche aan te spreken. Een overzicht:

Videoland Unlimited

Waarschijnlijk het bekendste Netflix-alternatief in Nederland is Videoland Unlimited. De site is onderdeel van RTL en biedt dan ook toegang tot verschillende Nederlandse series die eerder op de tv-zenders van RTL te zien waren. Verder is er een vrij breed filmaanbod van ongeveer duizend titels.

Net als Netflix biedt Videoland Unlimited ook toegang tot exclusieve titels. In eerste instantie gaat het om het eind maart gelanceerde Zwarte Tulp, een dramaserie met hoofdrollen van onder meer Anna Drijver en Huub Stapel. Net als Netflix zet Videoland Unlimited met de serie in op bingewatching, het in korte tijd kijken van een hele reeks afleveringen. Het gehele eerste seizoen, van twaalf afleveringen, werd in één keer online gezet.

Het is onbekend of in de toekomst nog meer originele producties op de planning staan. Films en series van Videoland zijn te zien op web, tablets en smartphones, ook in hd-kwaliteit. De dienst kost 9,99 euro per maand.

Videoland Unlimited

Videoland Unlimited
Videoland Unlimited
Foto: Videoland

Mubi

Verschillende streamingdiensten richten zich veel meer op een specifieke niche dan Netflix of Videoland. Mubi zet in op bezoekers van arthouse-bioscopen met een zorgvuldig samengestelde collectie van klassieke films en moderne cinema van over de hele wereld.

Er is een constant wisselende selectie: elke dag wordt een nieuwe film toegevoegd aan het aanbod, die vervolgens dertig dagen lang te zien is. Zo zijn er dus altijd dertig films te zien.

Mubi gaat 'ingewikkelde films' niet uit de weg en toont regelmatig meerdere dagen achter elkaar films van dezelfde regisseur of binnen eenzelfde thema. Een aanrader voor echte filmfans, en met een maandprijs van 4,99 euro geen al te dure optie.

Mubi

Mubi
Mubi
Foto: Mubi

SundanceNow Doc Club

Deze streamingdienst, die wordt aangeboden door het bekende Amerikaanse filmfestival Sundance, toont enkel documentaires. Het aanbod is uitstekend, met onder meer werk van Errol Morris, Werner Herzog en Laura Poitras.

Een deel van de collectie is permanent, maar Doc Club biedt ook toegang tot wisselende collecties. Op het moment van schrijven zijn bijvoorbeeld verschillende films van Jean-Xavier de Lestrade te zien, waaronder zijn Staircase-reeks over een spraakmakende moordzaak.

Doc Club is wereldwijd beschikbaar, maar sommige films zijn alleen in de VS te zien. Nadeel is dat niet goed inzichtelijk is voor welke films dit geldt. De streamingdienst kost 4,99 dollar per maand bij afname van een maandabonnement en 3,33 dollar per maand bij een jaarabonnement. Films zijn alleen op het web te zien.

Sundancenow Doc Club

Sundancenow Doc Club
Sundancenow Doc Club
Foto: Sundance

Spuul / Eros Now

In een hele andere categorie valt Spuul, een streamingdienst speciaal voor Bollywood-films en -series. De dienst is gratis beschikbaar met advertenties, al zijn sommige video's alleen te zien met een abonnement van 4,99 dollar per maand. Ook zijn er films waarvoor los 99 dollarcent moet worden betaald.

Films zijn niet alleen te filteren op genre of acteur, maar ook op basis van de vele talen die India rijk is. Er staan veel nieuwe films op Spuul, maar ook films uit eerdere decennia zijn beschikbaar via de dienst.

Spuul heeft de beschikking over een groot deel van de belangrijkste Bollywood-films, maar de ontbrekende films zijn veelal te vinden bij concurrent Eros Now. Die dienst is in beperkte vorm gratis beschikbaar, maar voor de volledige catalogus moet 5,99 euro per maand worden betaald.

Spuul

Spuul
Spuul
Foto: Spuul

Crunchyroll

Duiken we nog dieper in Azië, dan komen we terecht in de wereld van de anime. Een groot deel van deze Japanse animatieproducties is te zien op Crunchyroll, een site met een indrukwekkend archief.

Veel nieuwe afleveringen van series zijn hier al een uur na de uitzending in Japan te zien. Ook Crunchyroll is gratis, al moet voor de allernieuwste afleveringen een abonnement van 4,99 euro per maand worden genomen. Met zo'n abonnement verdwijnen ook de advertenties.

Naast anime biedt Crunchyroll ook toegang tot een collectie Japanse drama- en muziekseries.

Crunchyroll

Crunchyroll
Crunchyroll
Foto: Crunchyroll

Gaiam TV

De spirituele streamingdienst Gaiam TV richt zich onder meer op yoga-fanaten. De site biedt toegang tot een grote collectie trainingsvideo's, die zijn ingedeeld in speciale programma's van één of meerdere weken voor yogi's van alle niveaus.

Naast deze video's biedt Gaiam TV ook toegang tot een reeks films en series, met een focus op spirituele en inspirerende titels. Er is bijvoorbeeld een behoorlijke collectie documentaires over mindfulness, voeding en exotische gebieden.

De site heeft ook een grote verzameling originele series, onder meer over astrologie, onsterfelijkheid en paranormaliteit. Een abonnement op Gaiam TV kost 9,95 dollar per maand bij een maandelijks abonnement of 7,95 dollar per maand bij het afnemen van een jaarabonnement.

Gaiam TV

Gaiam TV
Gaiam TV
Foto: Gaiam TV