Het Europees Hof van Justitie gaat zich buigen over het geschil tussen Geenstijl en Playboy omtrent het linken naar uitgelekte naaktfoto's van Britt Dekker.

De Hoge Raad maakt vrijdag bekend advies te hebben gevraagd aan de Europese rechter. De rechtszaak tussen Geenstijl en Playboy loopt al ruim drie jaar en gaat waarschijnlijk nog eens jaren duren.

Geenstijl linkte in 2011 naar uitgelekte naaktfoto's van Britt Dekker die later in de Playboy zouden verschijnen. Sanoma Media, de uitgever van onder meer NU.nl en destijds ook Playboy, startte vervolgens een rechtszaak.

Auteursrecht

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal als inbreuk kan worden gezien op dat recht, maar die uitspraak werd in hoger beroep teruggedraaid.

De zaak ging daarna naar de Hoge Raad, waar de advocaat-generaal stelde dat er advies van het Europees Hof nodig is omdat er geen jurisprudentie is op dit gebied. Het Europes Hof zal dus voor het eerst bepalen of het linken naar materiaal gelijk is aan het publiceren ervan of op z'n minst ook gezien kan worden als heropenbaring van in dit geval de foto's.