De nieuwe Microsoft-browser Project Spartan komt voorlopig alleen uit voor Windows 10. Het bedrijf maakt geen versies voor Android, iOS, OS X of zelfs oudere versies van Windows. 

Dat maakt het bedrijf bekend in een Twittersessie waar gebruikers vragen konden stellen.

Project Spartan is een nieuwe browser van Microsoft waarvan een eerste testversie inmiddels beschikbaar is. Spartan moet op termijn Internet Explorer gaan vervangen. De nieuwe browser zou lichter, simpeler en betrouwbaarder moeten zijn en krijgt nieuwe functionaliteiten.

Spartan komt beschikbaar op Windows 10. Dit nieuwe besturingssysteem zal in de zomer gelanceerd worden en is geschikt voor tablets, laptops, pc's en smartphones.

Alleen Windows 10

Op de vraag of Spartan ook naar concurrerende platformen zoals iOS en Android komt antwoordt Microsoft: "We hebben momenteel nog niets gepland staan. We focussen ons volledig op het bouwen van een goede browser voor Windows 10."

Een andere gebruiker vraagt of Spartan dan wel naar Windows 7 komt,  maar ook dat is niet het geval. Oudere versies van Windows zullen niet over de nieuwe browser gaan beschikken.

Internet Explorer

Het was al bekend dat Spartan de standaardbrowser in Windows 10 wordt. Internet Explorer (IE) wordt nog wel meegeleverd. Op welke termijn van die browser afscheid wordt genomen, durft Microsoft nog niet te zeggen. "We verwachten dat het wat tijd kost om klanten te migreren."

In Windows 10 zal Internet Explorer niet in de taakbalk of in het startmenu te vinden zijn, aldus Microsoft. Gebruikers kunnen, wanneer ze IE willen gebruiken, de browser zelf opzoeken. IE wordt wel standaard geïnstalleerd.

Bekijk screenshots, video's en alle nieuwe functies van Windows 10

Podcast: Hoe Microsoft alles anders doet bij Windows 10