Duitsland, Italië en Spanje voegen zich bij Nederland, België en Duitsland in een onderzoek naar privacyschending en het overtreden van Europese wetten.

Dat schrijft de Wall Street Journal vrijdag.

Nederland leidt het Europese onderzoek naar Facebook. België en Duitsland sloten zich daar eerder al bij aan en België presenteerde onlangs zijn eigen bevindingen.

Nu voegen ook Frankrijk, Italië en Spanje zich bij het initiatief tegen Facebook. Het onderzoek werd gestart nadat begin dit jaar de voorwaarden van Facebook werden veranderd. Inhoudelijk wijzigde er weinig, maar onderdelen werden duidelijker en concreter verwoord.

Gebruikers volgen

De verschillende nationale toezichthouders kijken nu naar de manier waarop Facebook data deelt met Instagram en Whatsapp, twee diensten die onder de vleugels van het bedrijf vallen. Ook wordt gekeken naar hoe Facebook gebruikers volgt via de Like-knop op tal van websites.

Facebook heeft altijd gezegd zich aan de Europese wet te houden. Tegenover de Wall Street Journal zegt het bedrijf nu dat het geen additionele verzoeken van Frankrijk, Italië of Spanje heeft ontvangen en dat het sociale netwerk onder de toezichthouder van Ierland valt.

Facebook heeft zijn Europese hoofdkantoor in Ierland staan. Diverse nationale toezichthouders menen echter dat zij recht hebben zelf onderzoek te doen. Het Verenigd Koninkrijk, dat niet mee doet aan het offensief tegen Facebook, vindt toezicht op Facebook de taak van Ierland.

De Ierse privacywaakhond stelt dat het niet die exclusieve bevoegdheid heeft.

Boetes

Er wordt in Europa gewerkt aan nieuwe wetten om onder meer Amerikaanse bedrijven te dwingen zich aan Europese privacyregels te houden. In één van de plannen zouden Europese toezichthouders boetes mogen uitdelen van maximaal 5 procent van de wereldwijde omzet.

Dat zou in het geval van Facebook neerkomen op maximaal 625 miljoen dollar als gekeken wordt naar de omzet van 2014.

Nationale onderzoeken

"We vormen een verenigd front tegenover een wereldwijde partij", laat Mathias Moulin van de Franse toezichthouder CNIL aan de Wall Street Journal weten. "Het is tijd dat we ons richten op Facebook."

Het onderzoek naar Facebook verschilt per land. Nederland en België doen beiden eigen onderzoek en ook Frankrijk zal dat gaan doen. Italië voegt zich echter wel bij de groep, maar doet geen eigen onderzoek.

België stelt eind april duidelijk te willen hebben welke wetten Facebook exact heeft overtreden. In juli komt de nationale toezichthouder met de definitieve conclusie.

Bekijk de belangrijkste privacyinstellingen op Facebook

Dit doet Facebook met uw privégegevens