Taxidienst Uber heeft Joe Sullivan aangesteld als zijn eerste hoofd van databeveiliging. 

Dat meldt het bedrijf donderdagavond Nederlandse tijd.

Sullivan vervulde de afgelopen vijf jaar eenzelfde functie binnen Facebook en werkte eerder bij het Amerikaanse ministerie van justitie, waar hij zich bezighield met cybercriminaliteit. 

Uber stelt dat het bedrijf inmiddels een dusdanig belangrijk onderdeel is geworden van zowel de infrastructuur van steden als het digitale landschap dat er een bredere benadering van databeveiliging en privacybescherming nodig is. 

De aanstelling van Sullivan als hoofd databeveiliging volgt kort na een aanklacht tegen Uber vanwege een hack in 2014 die onlangs aan het licht kwam. Daarbij werden de namen en nummerborden van 50.000 huidige dan wel voormalige Uber-chauffeurs ontvreemd.

Onder vuur

Uber kwam al eerder negatief in het nieuws vanwege privacyredenen. Zo zouden medewerkers van het bedrijf in het verleden eenvoudig de ritgeschiedenis van gebruikers in hebben kunnen zien. In reactie daarop beloofde Uber zijn privacybeleid aan te passen zodat de toegang tot data beter gereguleerd wordt. 

Uber ligt momenteel ook onder vuur vanwege de impact die zijn diensten, met name de particuliere taxidienst Uberpop, hebben op de traditionele taximarkt. In Nederland deed de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) vorige week donderdag nog een inval bij het kantoor van Uber in Amsterdam.  

Deze donderdag werd een medewerker van het bedrijf gearresteerd omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek van ILT.

Uber: De opkomst van de populaire, maar controversiële taxi-app