De versleutelingssoftware Truecrypt bevat geen achterdeuren of grote fouten in het design van het programma, waardoor de software grotendeels veilig is.

Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Open Crypto Audit Project, een groep beveiligingsonderzoekers die zich bezighoudt met het analyseren en controleren van de veiligheid van verschillende encryptiesoftware.

Truecrypt is een populair versleutelingsprogramma waarmee mappen of harde schijven kunnen worden versleuteld middels een wachtwoord. De software wordt sinds mei 2014 niet meer bijgehouden, maar wordt nog wel veelvuldig door mensen gebruikt.

Het Open Crypto Audit Project heeft de broncode van Truecrypt 7.1a bekeken en geconcludeerd dat de software goed is ontworpen en ondanks enkele kleine kwetsbaarheden tot op heden een redelijk veilige keuze is om bestanden te beveiligen.

Uniek

"Truecrypt is een uniek stukje software en het stoppen van de ontwikkelaars is merkbaar voor degenen die op Truecrypt vertrouwen om hun volledige schijf te versleutelen", aldus beveiligingsonderzoeker Matthew Green.

Green hoopt dat er meer initiatieven komen die gebruikmaken van de broncode van Truecrypt. Onder andere Veracrypt is een populaire Truecrypt-variant.

De beste apps om versleuteld te bellen, sms'en en e-mailen