Google hoeft zoekresultaten over een veroordeelde criminineel niet te censureren.

Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdag dinsdag geoordeeld na hoger beroep van de aanklager. De zaak is vorig jaar aangespannen door de veroordeelde Arthur van M., die schuldig werd bevonden aan uitlokking voor huurmoord. 

Het Europees Hof besloot in mei van 2014  dat zoekmachines resultaten die niet meer relevant of schadelijk zijn in sommige gevallen moeten verwijderen als de betreffende persoon daarom vraagt. Dit geldt echter niet voor veroordeelde criminelen, zo heeft het Gerechtshof besloten.

Peter R. de Vries

Van M. wilde dat Google de zoekresultaten over een uitzending van Peter R. de Vries die bij zijn naam voorkomen verwijderde. Bij het invoeren van zijn naam bij Google verschijnt daarnaast automatisch 'Peter R. de Vries' achter zijn naam, wat duidt op een relevante extra zoekopdracht.

Google heeft wel enkele zoekresultaten over Van M. verwijderd, die volgens de zoekgigant niet meer relevant waren. Dat was volgens Van M. echter niet genoeg; hij wilde alle zoekresultaten over zijn veroordeling uit de zoekmachine halen.